Fragment

Het gesprek - Vincent van Meenen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Vincent van Meenen

Annemieke Bosman in gesprek met Vincent van Meenen.

Vorige maand verscheen zijn roman '0xBlixa'. Een fascinerend portret van de schaduwkant van de cryptoverse in een volstrekt unieke literaire stijl. In '0xBlixa' ontmoeten we een jonge crypto angel investor die streeft naar inner peace. Hij begint elke dag met een meme op Twitter te plaatsen en een beetje te shitposten. Zijn following is groot. Daarna gaat hij samen met zijn cryptobuddy op zoek naar slimme investeringen en NFT’s, en probeert hij niet al te veel aandacht te schenken aan de eindeloze toevalligheden die de omvang van zijn kapitaal bepalen. Of aan dat het leven een zero-sum-game is.

'0xBlixa' is een moderne Great Gatsby, maar dan in een residentiële wijk in Leuven, met chia en havermelk in plaats van champagne en sigaren.

Vincent Van Meenen dook drie jaar geleden zelf de cryptowereld in en kwam terug boven met een ontluisterende roman, een portret van de digitale goudkoorts-generatie, waarin mensen zich laten verleiden door de get rich or die trying-mentaliteit en hoe groot de risico’s zijn wanneer het spel je in zijn greep heeft.

Vincent Van Meenen is schrijver en onderzoeker. Hij doctoreert aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij maakte theater met vluchtelingen in Athene, won op 22-jarige leeftijd WriteNow!, schreef vier romans en een dichtbundel.