Fragment

Het gesprek - Laura Stek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Laura Stek

Annemieke Bosman in gesprek met documentairemaakster Laura Stek.

Laura Stek maakte de korte documentaire 'Vluchtval', die op maandag 25 september bij de VPRO op televisie te zien is.
'Vluchtval'vervlecht de levensverhalen van twintiger freerunner Abdallah Marega (1992) en de negentigjarige dichteres Jana Beranová (1932). 

Amsterdam juni 2023 Wat gebeurt er als je alles abrupt moet achterlaten? Als je belandt in een vrije val waarin je volledig op jezelf bent aangewezen? Beranová en Marega weten hoe dat voelt en proberen er grip te krijgen: de een via het woord, de ander via beweging. Vluchtval is een documentaire over ontworteling en wat er gebeurt met hoofd en lijf op het moment dat de grond onder je voeten wegvalt. 

De oorlog in Oekraïne bracht Jana Beranová weer terug naar 1948, het jaar dat ze samen met haar ouders het communistische Tsjecho-Slowakije ontvluchtte. Terwijl Jana in Rotterdam een nieuw thuis bouwde met woorden, kon haar moeder niet aarden in Nederland. Gedreven door een alles verzengende heimwee sprong ze op een dag van zes hoog naar beneden. “Dat is de grootste tragiek in mijn leven. Veel van mijn gedichten gaan over haar.” Jana is haar hele leven op zoek geweest naar woorden die het gevoel van ontheemding kunnen beschrijven. Soms vond ze de juiste. 
Freerunner Abdallah groeide op in Parijs in een Malinees gezin. Toen hij vijf jaar oud was, besloten zijn ouders hem tegen zijn zin naar familie in Mali te sturen. Op zijn elfde kwam hij terug naar Frankrijk maar hij kon daar niet meer aarden. Parkour gaf hem weer controle op zijn omgeving. “Parkour is een vluchttechniek uit de Eerste Wereldoorlog: jezelf uit een benarde situatie redden, met alleen je lichaam als instrument.”