Fragment

De debutant: Hannah Grout

  1. Fragmentenchevron right
  2. De debutant: Hannah Grout

Annemieke Bosman in gesprek met filmmaker Hannah Grout over de 3-delige documentaireserie Vrouwen op de bok.

Vrouwen op de bok

Nog geen acht procent van de professionele symfonieorkesten ter wereld staat onder leiding van een vrouwelijke chef-dirigent. Wat is er nodig om de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke dirigenten te dichten? In de serie Vrouwen op de bok staan drie dirigenten in de schijnwerpers: Anja Bihlmaier, chef-dirigent van het Residentie Orkest Den Haag, Kristiina Poska, chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen en Pascale van Os, assistent-dirigent bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Wie zijn deze dirigenten, hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn en wat is hun visie op de huidige ontwikkelingen en op de toekomst?

Aflevering 1

De dirigentenwereld is aan het veranderen: er liggen steeds meer kansen voor vrouwelijke dirigenten. De weg naar meer gelijkheid is echter geen gemakkelijke. De verwachtingen voor vrouwen liggen vaak hoger dan voor hun mannelijke collega's en de vaste posities bij de toporkesten zijn nog altijd bezet door mannelijke chef-dirigenten. In de eerste aflevering van de serie ‘Vrouwen op de bok’ maak je kennis met drie vrouwelijke dirigenten: Anja Bihlmaier, Kristiina Poska en Pascale van Os. Waarom is dit volgens hen hét moment om de vrouwen in de schijnwerpers te zetten?

Aflevering 2

We gaan terug in de tijd, naar de allereerste vrouwen op de bok. We laten je kennis maken met de pioniers van vroeger en de rolmodellen van vandaag. Hoe belangrijk zijn rolmodellen om het stereotype beeld van een dirigent te veranderen? En wat zijn nou daadwerkelijk de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke dirigenten?

Aflevering 3

Er zijn wereldwijd allerlei initiatieven die bijdragen aan een gelijkwaardigere verdeling tussen mannen en vrouwen op de bok. Zo reizen we af naar La Maestra in Parijs, een competitie en academie voor 'maestra's' van over de hele wereld. Ook bezoeken we de masteropleiding orkestdirectie waar jaarlijks jong talent wordt opgeleid en spreken we met programmeurs van toporkesten. Waar liggen nog kansen om de ontwikkelingen op gang te helpen? 

De driedelige serie Vrouwen op de bok is vanaf november 2022 te zien op NPO 2 Extra & NPO Start.