Fragment

Het gesprek - Floor Houwink ten Cate en Annelinde Bruijs

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Floor Houwink ten Cate en Annelinde Bruijs

Annemieke Bosman praat met schrijver en regisseur Floor Houwink ten Cate, en Annelinde Bruijs, theatermaker en componist over de voorstelling Sea of Silence.

Ergens in een afgelegen stad, hoog op een klif aan zee, woont een familie. Hun leven is weinig spectaculair, tot ze de gordijnen sluiten en het circus van geweld begint. Terwijl de zee op het ritme van het getij tegen de klif beukt, manipuleert de clown keer op keer het publiek, balanceert de acrobaat op het gespannen koord en brult het monster als hij uit zijn kooi komt. Maar de zeespiegel stijgt en de golf van onderdrukking en machteloosheid komt de familie langzaam maar zeker tot aan de lippen te staan. Sea of Silence is een pijnlijk liefdesverhaal over het verlies van autonomie en het heroveren ervan.

Regisseur Floor Houwink ten Cate en schrijver Esther Duysker maken dat wat normaliter als een priv├ękwestie wordt gezien - huiselijk geweld - tot een publieke aangelegenheid. Floor werkt voor Sea of Silence opnieuw samen met operacomponist en -zangeres Annelinde Bruijs. Met haar bouwt ze gestaag aan een nieuwe, sociaal-politieke operavorm waarin ze de klassieke opvattingen over opera bevragen en transformeren tot grote kwetsbare gebaren.