Fragment

De debutant: Marjolein Blom - Failing Forward

  1. Fragmentenchevron right
  2. De debutant: Marjolein Blom - Failing Forward

Annemieke Bosman praat met Marjolein Blom over haar boek Failing Forward

Marjolein Blom is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. In 2014 studeerde zij af aan de Fotoacademie in Amsterdam met een project over tijdreizen, getiteld Double Slit Experiment. 

Blom's werk is het resultaat van een fascinatie voor de wetenschap in het algemeen, en met name voor die theorieën die ons meer vertellen over het ontstaan van het universum, zoals de quantum fysica en relativiteitstheorie.
In haar werken  A Monkey Peeled an Onion en Spare Parts onderzocht zij filosofische en wetenschappelijk theoriën over het vacuum, ofwel het niets.   

De afgelopen jaren werd Blom's werk getoond in verschillende internationale tentoonstellingen op beurzen, festivals en in musea.

Failing Forward

Vijftig jaar geleden, in de zogenoemde space age, leek er een eindeloos optimisme over de wetenschappelijke vooruitgang. De wens om de eerste mens op de maan te zetten versnelde de technologische ontwikkelingen. Maar terwijl technieken uit de ruimtevaart hun weg vonden naar ons dagelijks leven, dreven de wetenschap en de alledaagse wereld verder uit elkaar. Wetenschappelijke resultaten zijn voor niet-experts lastig te duiden, waardoor een uitwisseling ontstond op basis van vertrouwen.

Die relatie is altijd kwetsbaar geweest, maar de laatste jaren worden wetenschappelijke feiten steeds vaker afgedaan als ‘een mening’. De waarheid is dat wetenschap een tijdelijke en onzekere activiteit is, waarin onvoorspelbaarheid een fundamenteel element is.

Ondanks al onze kennis blijkt het universum, en ook de maatschappij, in veel opzichten nog net zo mysterieus als in de tijd waarin we het onweer aan de God van de Donder toeschreven. Kunnen we het wetenschappelijke proces misschien zien als een metafoor voor het leven zelf? Net zo verrassend en onzeker? Een proces van vallen en opstaan?

Deze gedachte inspireerde Blom tot het maken van Failing Forward.

Essay: Vincent Icke
Uitgever: The Eriskay Connection