Fragment

TALENT: Roel Pronk van theatercoöperatie LENZ

  1. Fragmentenchevron right
  2. TALENT: Roel Pronk van theatercoöperatie LENZ

Annemieke Bosman in gesprek met Roel Pronk over de voorstelling Sheath and Knife  die te zien is tijdens COLLECTIEF NU inFrascati Amsterdam.

Over LENZLENZ is een interdisciplinaire theatercöoperatie bestaande uit toneelspeler en schrijver Marit Hooijschuur (Nederland; zij/haar), regisseur en ontwerper Erasmus Mackenna (Schotland; die/diens) en schrijver en dramaturg Roel Pronk (Nederland; hij/zijn). De drie leerde elkaar kennen op de Academie voor Theater en Dans. 

Doordrongen van idealistische hoop en toegewijd aan de verhalen van outsiders in de samenleving, begeeft het werk van LENZ zich op de grens tussen theater, live muziek en performance. Vanuit deze disciplines schept LENZ een solidair, teder, intersectioneel en eigentijds repertoire van de mensheid in verval, worstelend met anderen en de wereld om zich heen, zoekend naar redding. Geïnspireerd door Schots-Ierse murder ballads en folk, drone en doom bands als Lankum en SunnO))), portretteert de gecompliceerde driehoeksverhouding van slachtoffer, dader en getuige, en hoe die rollen voortdurend in elkaar overlopen. Met korte ontmoetingen, herinneringen, visioenen en live gespeelde Schots-Iers drone-folk muziek ontvouwen de duistere krochten van een leven getekend door onophoudelijke ellende, snakkend naar vrijheid, bereid om tot het uiterste te gaan. Sheath and Knife vormt het eerste deel van een drieluik geïnspireerd op de Schots-Ierse murder ballads. In mei 2023 gaat LENZ bij Frascati in première met de tweede voorstelling, Katie Cruel.