Fragment

Het gesprek - Martijn Storms

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Martijn Storms

Annemieke Bosman in gesprek met Martijn Storms, conservator Kaarten en atlassen bij de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Deze week verschijnt het grote boek 'Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten' van Martijn Storms. De internationale equivalent van het eerder verschenen succesvolle boek 'De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten' .

In dit nieuwe boek vertellen Martijn Storms en een internationaal team van historici honderd boeiende verhalen bij evenzoveel opmerkelijke kaarten uit de gerenommeerde collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (waarvan de basis al in 1872 gelegd werd, toen kaartenverzamelaar Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis zijn enorme cartografische verzameling naliet aan de Universiteit Leiden). Tussen de kaarten zitten curiositeiten die het grote publiek nu voor het eerst te zien krijgt, en pareltjes van uitzonderlijke esthetische waarde. 

Dit boek neemt je mee op een 1000-jarige wereldreis aan de hand van 100 bijzondere oude kaarten. Van het vroegmiddeleeuwse wereldbeeld van de heilige Isidorus van Sevilla naar een nazikaart van Warschau met de contouren van het joodse getto en een Chinese propagandakaart uit 2013. Van Leiden naar Ceylon, Jamaica, Philadelphia en de Sahara. Van uitbundige wereldkaarten naar lokale plattegronden. Elk van die kaarten heeft de wereldgeschiedenis mee ‘gecreëerd’. Niet alleen weerspiegelen ze het verleden, ze hebben er soms ook hun stempel op gedrukt.