Fragment

De Audiotour: Folkert de Jong over 'Ministry of Fear/Foam' in Kunsthal Kade

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Audiotour: Folkert de Jong over 'Ministry of Fear/Foam' in Kunsthal Kade

In Kunsthald KAdE is het oeuvre-overzicht van Folkert de Jong 'Ministry of Fear/Foam' te zien. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de kunstenaar zo'n grote museale solo krijgt in Nederland.

Levensgrote beeldengroepen gemaakt van Styrofoam en polyurethaan-schuim vormen de kern van het 25-jarige oeuvre van de nu 50-jarige Folkert de Jong. Het is materiaal dat normaal gesproken wordt gebruikt in de bouw, de architectuur en de decorbouw. Met deze middelen schept De Jong complexe tableaux vivants van groteske werelden, die macht, geweld, rampspoed en de ongemakkelijke kanten van de menselijke conditie tot onderwerp hebben. Geïntrigeerd door de krochten van de ziel, sleurt de kunstenaar de kijker mee in zijn persoonlijke wereld, waarin het bizarre en het kwetsbare samenkomen.

In de kabinetten en achterzalen van Kunsthal KAdE wordt een ruime selectie uit het hele oeuvre van Folkert de Jong in een ‘open opstelling’ getoond. Hier zitten diverse werken tussen die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. In de grote zaal van de kunsthal wordt een grote steigerconstructie gebouwd, waar de bezoeker van bovenaf op stapt om vervolgens via verschillende platforms af te dalen naar de vloer. Op deze platforms - en tussen de steigerconstructie - komen werken die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt. Het is voor het eerst dat de grote zaal van Kunsthal KAdE op deze manier wordt gebruikt.

Folkert de Jong refereert in zijn werk vaak naar de (kunst)historie en combineert dat met hedendaagse sociale en politieke kwesties. Door het gebruik van Styrofoam - dat afwisselend zachtblauw en zachtroze is - en purschuim - lichtgeel - hebben de sculpturen van De Jong een heel specifiek kleurkarakter. Doordat de figuren meestal levensgroot zijn, niet zelden met de kunstenaar zelf als model, kan de kijker zich er als mens toe verhouden en opgezogen worden in de scènes die zich voor zijn of haar oog ontrollen.

De tentoonstelling van Folkert de Jong is te zien  t/m 7 mei 2023.