Fragment

Synopsis Elektra (16-4-2022)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Synopsis Elektra (16-4-2022)

Om uit te kunnen varen naar de oorlog tegen Troje, offert koning Agamemnon, aanvoerder van de Grieken, zijn dochter Ifigeneia aan de goden op. Klytaemnestra, zijn echtgenote, wordt daarbij om de tuin geleid. Als Agamemnon tien jaar weg blijft om oorlog te voeren, begint ze een relatie met Aegisthos, telg van een vijandige familie.
Agamemnon keert terug uit de oorlog – volgens sommige bronnen met de Trojaanse waarzegster Cassandra als minnares – en wordt door Klytaemnestra en Aegisthos in het bad vermoord.


De opera begint in Mycene, aan het hof van Klytaemnestra.
Dochter Elektra zorgt dat haar jongere broertje in veiligheid wordt gebracht bij een andere koningsfamilie, waar hij opgroeit. Voor haar verzet jegens haar moeder wordt Elektra uit het paleis verbannen. Ze wacht jaren op de terugkeer van Orestes en heeft de bijl waarmee haar vader vermoord is, begraven.
Zo vinden we haar aan het begin van de opera, bespot door de dienstmaagden. De enige maagd die het voor haar opneemt, wordt door de anderen geslagen. Alleen gebleven herinnert Elektra zich de nacht van de moord op haar vader en denkt ze over de dag van wraak. Haar zus Chrysothemis komt haar waarschuwen dat hun moeder Klytaemnestra haar wil op sluiten. Ze wil dat Elektra haar verzet staakt: dan mag zij, Chrysothemis, tenminste het paleis uit. Dan kan ze trouwen, kinderen krijgen. Rumoer in het paleis geeft aan dat Klytaemnestra verschijnt: die beklaagt haar lot en begint een gesprek met Elektra, die haar met ironisch vlijende woorden toespreekt. Hoewel Elektra een aantal malen toespelingen maakt op wraak, lijken moeder en dochter even nader tot elkaar te komen totdat Elektra vraagt wanneer Orestes weer naar huis komt: het gesprek ontaardt in een ruzie waarbij Elektra vol triomf de toekomstige moord op Klytaemnestra beschrijft. Als Klytaemnestra weg wil gaan, fluistert een dienares haar iets in het oor.
Wat dat is, wordt duidelijk als Chrysothemis weer opkomt: Orestes is dood. Twee boden zijn gekomen om het te vertellen: hij is verongelukt. Elektra probeert Chrysothemis zover te krijgen dat ze haar nu helpt bij het doden van Klytaemnestra en Aegisthos. Chrysothemis weigert en wordt door Elektra vervloekt.
Alleen gebleven gaat Elektra nu zelf graven naar de bijl waarmee ze de moordaanslag wil plegen. Ze wordt gestoord door een van de boden die zegt te moeten wachten. Hij bevestigt dat Orestes dood is, maar als hij ziet hoe de vrouw voor hem geraakt is door dit bericht, vraagt hij haar naam. Als ze die noemt, fluistert hij haar toe dat Orestes leeft en al snel kan hij het niet meer geheim houden: hijzelf is Orestes. Zijn dienaar komt wat ontstemd zeggen dat het tijd is.
Elektra is vergeten Orestes haar bijl mee te geven en hoort hoe binnen Klytaemnestra vermoord wordt. De dienstmaagden en Chrysothemis komen in paniek naar buiten maar vluchten als Aegisthos verschijnt. Elektra leidt hem vol ironie naar binnen waar hij ook hij ten prooi valt aan de wraakzucht van Orestes.
Chrysothemis snelt naar buiten en beschrijft in geëxalteerde tonen hoe Orestes en zijn volgelingen de handlangers van Klytaemnestra en Aegisthos vervolgen en doden. Elektra wil de overwinningsdans leiden. Terwijl de zussen gezamenlijk de lof van Orestes bezingen, begint Elektra een wilde dans. Aan het slot daarvan valt ze dood neer. Chrysothemis roept vergeefs om Orestes.