Fragment

Adams - Girls of the Golden West

  1. Fragmentenchevron right
  2. Adams - Girls of the Golden West

Rechtstreeks uit Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. Productie van De Nationale Opera ihkv Opera Forward. Koor van De Nationale Opera en Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Grant Gershon. Solisten: Julia Bullock (Dame Shirley), Davóne Tines (Ned Peters), Paul Appleby (Joe Cannon), Hye Jung Lee (Ah Sing), Eliot Madore (Ramón), J’Nai Bridges (Josefa Segovia), Ryan McKinny (Clarence).

EERSTE AKTE
Clarence and Joe Cannon, twee mijnwerkers, laten ons kennismaken met het volk dat naar Gold Country komt. Dame Shirley, een dame uit New England, reist naar Rich Bar met haar echtgenoot, Dr. Fayette. Wanneer ze van haar muilezel valt,wordt ze opgepikt door Ned Peters, een Afro- Amerikaanse cowboy.
In het Empire Hotel beleven Ah Sing – een Chinese prostituee – en de mijnwerker Joe Cannon samen een gepassioneerde nacht... ‘s Morgens, wanneer Joe wroeging krijgt over zijn aanstaande echtgenote die hij thuis heeft achtergelaten, ontvlucht hij het hotel. Ah Sing blijft alleen achter.
De mijnwerkers gokken en verspelen hun winsten. Joe is dronken en probeertJosefa, een mooie Mexicaanse die voor vertier zorgt, ruw te verleiden. Haargeheime geliefde, Ramón, werkt achter de bar. Wanneer de geliefden alleen zijn,denken ze terug aan hun eerste romantische ontmoeting.
Joe en Clarence stoken iedereen op om geweld te plegen tegen een indianendorp. Shirley en Ned maken zich zorgen over de toenemende brutaliteit van de mijnwerkers. Ned bereidt een “kroningsdiner” voor zijn “koningin” Shirley.

TWEEDE AKTE
Voor de feestelijkheden van The Fourth of July wordt Shakespeare’s Macbeth opgevoerd door de mijnwerkers. Maar het is een gevaarlijke dag voor iedereen die niet wit is.
Ah Sing zingt haar ballade over haar komst naar Amerika op zoek naar geld en een man. Joe maakt zich zorgen dat bekend raakt dat hij haar geheime echtgenoot is en vlucht. De omstaanders worden woedend en bedreigen Ah Sing en de andere Chinezen.
Josefa hoort over de aanvallen en het molesteren van twee Chilenen, buiten haar hut. Ned tracht de gemoederen van de woedende meute te kalmeren, maar wordt weggesleept.
Dame Shirley treurt over het verlies van haar vriend, Ned. Ondertussen vreest Josefa dat ze niet meer lang te leven heeft. Ramón vraagt haar ten huwelijk. Diezelfde nacht probeert een dronken en ontredderde Joe om Josefa uit haar hut te slepen en haar te verkrachten. Ze verdedigt zichzelf en steekt hem met zijn eigen mes dood.
De stad luistert naar de waardige verdediging van Josefa. Toch wordt ze veroordeeld en gelyncht.
Dame Shirley prijst de schoonheid van de Californische bergen en lucht, en zegt Rich Bar vaarwel.