Fragment

Elfrida Andrée – Fritiofs Saga

  1. Fragmentenchevron right
  2. Elfrida Andrée – Fritiofs Saga

Opgenomen op 8 maart 2019 in de Opera van Göteborg. Göteborg Opera Koor en Orkest olv Marit Strindlund. Solisten oa. Julia Sporsén en Markus Pettersson.

Fritiofs Saga – op een libretto van Selma Lagerlöf, naar een oude Noorse mythe – was de inzending van Elfrida Andrée voor de opening van de Koninklijk Opera in Stockholm in 1894. Tot uitvoeringen kwam het destijds niet en de opera ging pas vorige week voor het eerst in zijn geheel in première.


EERSTE BEDRIJF Centraal staat het in het hoge Noorden beroemde liefdespaar Fritjof en Ingeborg.  Fritjof is een boerenzoon – weliswaar de zoon van een grote held - en Ingeborg is een koningsdochter: ze zijn geen gelijken. Toch zijn ze samen opgegroeid, in het huis van Hilding. Het tweetal is in die tijd verliefd op elkaar geworden. De families zijn het daar niet mee eens en Frithjof wordt verbannen. Ingeborg leeft bij haar broer, koning Helge, en verlangt naar Frithjof. De naburige koning Ring valt aan: hij wil de hand van Ingeborg. In de paniek en de puinhoop die volgt wordt Guatemi, de schoonzus van Ingeborg en koning Helges echtgenote, ontvoerd door Ring. Ze wordt beschuldigd van hekserij die ze zou hebben uitgevoerd in de tempel van de god Balder. Ingeborg redt Guatemi maar koning Ring heeft Helge overwonnen en verlangt Ingeborg als een verzoenende gift. Guatemi vertelt hem echter over Ingeborgs liefde voor Fritjof. Koning Ring wil haar echter nog steeds tot bruid en daar eindigt de eerste akte.

TWEEDE BEDRIJF, eerste deel Een aantal jaren later: koning Ring en Ingeborg zijn inmiddels getrouwd. Koning Helge en Guatemi vervangen het standbeeld van Balder in zijn tempel door dat van de Finse god Jumala. Heksen dansen rond het standbeeld. Dan komt Frithjof, inmiddels de wereld rond geweest als Viking, plotseling terug. Hij ziet hoe Guatemi de god Balder heeft onteerd en brandt de tempel plat.
- - - - - - - - - - -

TWEEDE BEDRIJF, tweede deel  en DERDE BEDRIJF
Als Frithjof de tempel heeft afgebrand, zet hij zijn verbanning voort. Hij wil dat Ingeborg met hem meegaat, maar ze wil bij koning Ring blijven. Ze is immers zijn echtgenote. Vele jaren later keert Frithjof terug, in vermomming. Koning Ring en Ingeborg herkennen hem echter. Koning Ring berooft zichzelf van het leven en neemt met zijn laatste woorden afscheid van Ingeborg, zijn familie en Frithjof, aan wie hij zijn kroon nalaat.

 - - - - - - - - - - - -