Fragment

Synopsis Cardillac van Paul Hindemith

  1. Fragmentenchevron right
  2. Synopsis Cardillac van Paul Hindemith

Eerste bedrijf

Scene 1 De bevolking van Parijs is opgewonden over een reeks recente mysterieuze moorden. De politie kalmeert de menigte. Als de goudsmid Cardillac verschijnt, worden de mensen rustiger. De Dame vraagt de Kavalier naar de goudsmid Cardillac, en de Kavalier vertelt over de hoog gereputeerde goudsmid en zijn kostbare juwelen. De Dame belooft de Kavalier die avond een afspraakje als hij haar het mooiste werk van Cardillac kan brengen.

Scène 2 De Dame en de Kavalier genieten van hun rendez-vous. De Kavalier geeft de Dame een van Cardillac’s met edelstenen versierde riemen. Een gemaskerdefiguur sluipt de slaapkamer binnen en steekt de Cavalier dodelijk neer (dit gebeurt tijdens een duet voor twee dwarsfluiten). De Dame valt flauw en de mysterieuze figuur vertrekt met de riem.

Tweede bedrijf

De Goudhandelaar vertelt Cardillac over de meest recente moord waarbij een werk van Cardillac betrokken was. De Goudhandelaar heeft zo zijn vermoedens over de identiteit van de moordenaar. Cardillac beveelt zijn dochter om over zijn werk te waken. Ze doet dat en wacht op haar minnaar, de Officier. Cardillac keert terug en het wordt duidelijk dat hij meer waarde hecht aan de artikelen die hij heeft gemaakt dan aan zijn dochter. Hij wil langs de koning gaan om hem aan te bieden om zijn grootste kunstwerk voor hem te maken. De Officier komt binnen om Cardillac om de hand van zijn dochter te vragen en Cardillac stemt toe. Hoewel de Officier zich realiseert dat Cardillac zijn creaties waardeert boven zijn eigen dochter, biedt hij geld aan voor een van de kettingen van de goudsmid. Nadat de Officier is vertrokken, geeft Cardillac aan dat hij zelf de moordenaar is.

Derde bedrijf

In een herberg draagt de Officier de ketting en presenteert hij zichzelf als een doelwit voor de moordenaar. Cardillac komt binnen en verwondt de officier, maar de officier slaat de aanval af en geeft de ketting niet terug. Hij raadt Cardillac aan te vluchten. Cardillac gaat. The Goudhandelaar komt binnen met een groep mensen en beschuldigt Cardillac van de moorden. Cardillac wordt binnengebracht, gevolgd door zijn dochter. De Officier verdedigt Cardillac, weerlegt de beschuldiging van de Goudhandelaar en beschuldigt de Goudhandelaar ervan medeplichtig te zijn aan de moord. In het daaropvolgende ensemble realiseert Cardillacs dochter zich dat haar vader de moordenaar is. De mensen in de herberg prijzen Cardillac om zijn werk, maar vragen zich toch af of hij de moordenaar is. Ten slotte onthult Cardillac aan de menigte dat hij de moordenaar is. Ze eisen dat hij berouw heeft over zijn misdaden, maar daar geeft hij geen gehoor aan. De menigte lyncht vervolgens Cardillac. Met zijn laatste gebaar voordat hij sterft, reikt hij naar de ketting om de nek van de officier, niet naar zijn dochter. De officier en de dochter van Cardillac zweren wederzijdse trouw.