Fragment

Fire Shut Up In My Bones - synopsis

  1. Fragmentenchevron right
  2. Fire Shut Up In My Bones - synopsis

Eerste bedrijf
Charles Blow, 20 jaar oud, rijdt over een landweggetje in Louisiana met een pistool op de passagiersstoel. Destiny, het Lot, zingt voor hem en roept hem terug naar zijn ouderlijk huis. Hij begint herinneringen uit zijn jeugd op te halen.
De zevenjarige Charles, Char'es-Baby, praat met zijn moeder, Billie. Hij is wanhopig op zoek naar genegenheid, maar Billie is te uitgeput om hem te geven waar hij naar hunkert. Ze zijn straatarm. Billie werkt in een kippenfabriek, maar ze droomt ervan dat Char'es-Baby een goede opleiding krijgt en zich los kan maken van hun stad en hun achtergrond. Haar man, Spinner, is een rokkenjager. Als ze hoort dat hij flirt met andere vrouwen, confronteert ze hem onder schot. Billie schiet niet, maar ze gooit Spinner het huis uit. Billie en haar vijf zonen trekken in bij oom Paul. Char'es-Baby droomt van een ander leven, verzamelt 'schatten’ (lees: oude resten) van het autokerkhof terwijl Eenzaamheid voor hem zingt.
Op een dag komt zijn neef Chester op bezoek. Hij gaat met Charles uit stelen bij een snoepwinkel om hem te laten zien hoe je een man moet zijn. Als Billie ziet dat de jongens goed met elkaar overweg lijken te kunnen, zegt ze dat Chester bij Charles op de kamer kan slapen. Wanneer Chester Charles dan seksueel misbruikt, is Charles te geschokt en beschaamd om iets te zeggen.
Volwassen Charles begint te huilen als hij deze herinneringen probeert te verdringen, terwijl Destiny hem eraan herinnert dat er geen ontsnapping mogelijk is.

Tweede bedrijf
Als Charles groeit op tot een tiener vol verwarring en woede. Hij woont een kerkdienst bij waar de pastoor mensen doopt, met de belofte dat God alle zonden kan wissen. Charles besluit zich te laten dopen, maar spookverschrikkingen achtervolgen hem nog steeds. Charles probeert met zijn broers te praten, maar ze weigeren mee te doen met zijn 'zachte praatjes'. Eenzaamheid verschijnt weer en belooft zijn levenslange metgezel te zijn. Evelyn, een mooi jong meisje, onderbreekt Charles' gemijmer. Hun wederzijdse aantrekkingskracht is voelbaar. Charles krijgt een nieuw gevoel van onafhankelijkheid en is er eindelijk klaar voor om op eigen benen te staan; Grambling State University heeft hem een volledige beurs aangeboden. Billie denkt na over alles wat ze heeft opgeofferd voor haar familie en vraagt zich af wat haar te wachten staat.

Derde bedrijf
Charles wil bij een Fraternity, een broederschap, op de universiteit, maar wordt het slachtoffer van wat in Amerika ‘hazing’ wordt genoemd: een pijnlijk en vernederend ritueel, vergelijkbaar met ontgroening en tegenwoordig strafbaar in 44 staten. Charles vat elke vernedering stoïcijns op: pijn is niets nieuws voor hem. Later gaat hij naar een nachtclub en ontmoet hij een aantrekkelijke jonge vrouw, Greta. Ze beginnen een gepassioneerde liefdesaffaire. Charles deelt uiteindelijk zijn vreselijke geheim met Greta, en komt er dan achter dat ze een relatie heeft met iemand anders. Charles wordt weer alleen gelaten. Hij belt naar huis, wanhopig op zoek naar de stem van zijn moeder. Tot zijn schrik vertelt Billie hem dat Chester is op bezoek gekomen is. Charles besluit onmiddellijk naar huis terug te keren om de confrontatie met Chester aan te gaan, met een pistool in de hand.

Charles zit in zijn auto op de donkere weg en overweegt de keuze die voor hem ligt. Destiny begint opnieuw voor hem te zingen en belooft verleidelijk hem tot het bloedige einde bij te staan. Wanneer Charles zijn ouderlijk huis bereikt, verschijnt Char'es-Baby en spoort hem aan om zijn bitterheid achter zich te laten. Charles moet beslissen of hij wraak wil nemen of dat hij zijn leven opnieuw wil beginnen.