Fragment

Maurice Wiche

  1. Fragmentenchevron right
  2. Maurice Wiche

Maurice Wiche (Maastricht, 1968) kwam al jong in aanraking met muziek en speelde tijdens zijn jeugdjaren achtereenvolgens trompet, hoorn, saxofoon, piano en viool. Drang om zich in zo'n instrument te specialiseren was er evenwel niet, vandaar dat hij aanvankelijk koos voor een studie theorie der muziek aan het conservatorium van Maastricht. Daarnaast studeerde hij harmonie/fanfare-directie bij Jan Cober, en later orkestdirectie bij respectievelijk Roger Roussel en Tilo Lehmann aan de conservatoria te Luik en Zwolle. Diverse masterclasses koor- en orkestdirectie in binnen- en buitenland volgden, onder meer in Luzern (met het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay), en Wenen.

Zijn veelzijdigheid leidde ertoe dat hij reeds tijdens zijn studie dirigent werd van een muziektheatergezelschap en diverse koren, en later tevens zijn weg vond als kerkmusicus in de hoedanigheid van cantor-organist. Zijn passie om mensen te begeesteren met de schoonheid van klassieke muziek leidde er ook toe dat hij luistercursussen klassieke muziek geeft, luisterlezingen en concert-inleidingen bij talloze organisaties verzorgt, en muziekreizen naar festivals en concertzalen in binnen- en buitenland organiseert.

Sinds 2008 werkt hij tevens als muziekjournalist voor diverse vakbladen en dagblad de Limburger. April 2021 verscheen zijn boek “Nootzaak. Columns over klassieke muziek”, een bundeling van eerder verschenen stukken in de Limburger.