Fragment

Guido van Oorschot

  1. Fragmentenchevron right
  2. Guido van Oorschot

Guido van Oorschot wordt in 1961 geboren in het Brabantse dorp Made, niet ver van Breda. Al tijdens de middelbare school volgt hij de vooropleiding van het Brabants Conservatorium in Tilburg, met als hoofdvak blokfluit. Die opleiding voltooit hij later aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Bovendien studeert hij af als muziekwetenschapper aan de Universiteit Utrecht. Bij het Festival Oude Muziek in Utrecht begint hij als schrijver, redacteur en uitgever, in 1998 vestigt hij zich als freelance muziekjournalist.

Tot zijn eerste opdrachtgevers behoort Het Parool, later stapt hij over naar de Volkskrant. Voor die krant gaat hij in binnen- en buitenland nog steeds op pad voor recensies, interviews en reportages over klassieke muziek en opera. Hij was hoofdredacteur van de muziektijdschriften Klassieke Zaken en Luister, en zat onder meer in de jury’s van het Van Wassenaer Concours, Internationaal Harp Festival, de GrachtenfestivalPrijs en Edison Klassiek.

In 2004 publiceerde Van Oorschot het boek Moet je horen, over muziek en ontroering. Onlangs verscheen van zijn hand de bundel Klinkende liefde, met twintig verhalen over de hartstocht waarmee componisten, dirigenten en solisten hun vak beoefenen.
Fotograaf: Marco Borggreve