Fragment

Stijn Schoonderwoerd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stijn Schoonderwoerd

Stijn Schoonderwoerd bekleedt de functie van algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet sinds februari 2020. Eerder was hij zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en mededirecteur van Het Muziektheater Amsterdam, welke opgingen in het huidige Nationale Opera & Ballet.


Stijn Schoonderwoerd (1966) studeerde Algemene Economie aan de Katholieke Universiteit Brabant en werkte hierna als Inspecteur Rijksfinanciën bij het Ministerie van Financiën. In 1993 maakte hij de overstap naar de culturele sector, als Financieel Manager van Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een partnerorkest van De Nationale Opera.

Van 1996 tot 2008 was Schoonderwoerd verbonden aan Het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest, het vaste orkest van De Nationale Opera. Tijdens deze jaren zorgde hij, eerst als adjunct-directeur en vanaf 2000 als directeur, onder andere voor een stijging van de zaalbezetting. Ook werd onder zijn leiding het sociaal-maatschappelijk en educatief activiteitenprogramma NedPho GO! ontwikkeld en gelanceerd.


Hierna volgde zijn aanstelling als zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam, welke later beide op zouden gaan in het huidige Nationale Opera & Ballet. Tijdens dit directeurschap (2008-2012) was hij onder andere betrokken bij het integratieproces van Het Nationale Ballet, De Nationale Opera en Het Muziektheater Amsterdam. Verder droeg hij bij aan de ontwikkeling van kinderfanclub JUMP! en de Junior Company van Het Nationale Ballet.

Foto: Guido Benschop