Fragment

Govert Jan Bach

  1. Fragmentenchevron right
  2. Govert Jan Bach

Als tweede kind van een schouwburg-directrice en een luchtvaartpionier wordt Govert Jan Bach in 1947 geboren in Den Haag - heel, heel ver deelt hij een voorvader met de grote Johann Sebastian. Hij studeert Theologie en Psychologie in Leiden en Amsterdam, en gaat gauw daarna aan de slag als geestelijk verzorger, en later als psychotherapeut. Nieuw in die tijd is de grote rol die hij voor muziek inricht in zijn praktijk: muziektherapie is dan nog helemaal niet gangbaar, maar Bach ziet er de kracht van in. Daarnaast specialiseert hij zich steeds verder in suïcidepreventie.

Na zijn pensionering stort Govert Jan Bach zich vol overgave op zijn liefde voor muziek. Voor de Concertzender maakt hij honderden afleveringen van het programma Geen Dag zonder Bach - eerst samen met Joop van Zijl, later ook zelf als presentator -, hij schrijft luisterboeken over de componist en zijn grootste werken, en is een veelgevraagd spreker over tal van componisten.

Eerder dit jaar verscheen bij Rubinstein zijn meest recente boek, De Grote Bach Atlas, waarin prachtig geïllustreerd het Duitsland uit de tijd van de oude meester wordt getoond.