Fragment

Marjoleine de Vos

  1. Fragmentenchevron right
  2. Marjoleine de Vos

Het is 1957, in Oosterbeek, dat Marjoleine de Vos wordt geboren, maar ze verhuist al snel naar Amsterdam-Zuid, waar ze naar school gaat. Daarna studeert zeNederlandse taal- en Letterkunde aan de UvA. Al tijdens haar studie werkt ze als redacteur bij het tijdschrift Diepzee voor literatuuronderwijs op het VWO en publiceert ze haar eerste artikelen. Ook schrijft ze een schoolboek over literatuuranalyse. Op haar 29ste debuteert ze met een kinderboek bij de Bezige Bij, maar het zal bij één kinderboek blijven.

Sinds 1987 is De Vos verbonden aan NRC Handelsblad, waar ze schrijft over kunst, literatuur - vooral poëzie - en koken. Sinds 1996 schrijft ze een tweewekelijkse column op de opiniepagina.
Ook dicht ze: in 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, die werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, en in 2003 volgde Kat van sneeuw. Daarna verschenen nog Het waait en in 2013 Uitzicht genoeg., Allemaal meermaals herdrukt. Haar columns werden twee keer gebundeld en in 2018 publiceerde ze de essaybundel Doe je best.
Naast het dichten en schrijven jureert De Vos ook, voor onder meerde Zilveren en Gouden Griffel, de Libris Literatuurprijs, de AKO-prijs en de PC Hooftprijs.
Na een leven in Amsterdam, verhuisde ze 15 jaar geleden naar noord Groningen waar ze, zoals ze zelf zegt: zeer tot haar genoegen woont.
Haar vorige maand verschenen wandelessay ‘Je keek te ver’ is dan ook geïnspireerd op die omgeving en werd in Trouw omschreven als ‘Bij vlagen om te huilen zo mooi.’