Fragment

Peter Nijssen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Peter Nijssen

Zaterdag 12 februari presenteert schrijver en uitgever Peter Nijssen Een goedemorgen met...

Schuberts Achtste Symfonie, Mozarts Requiem maar ook De Onzekeren van E. Du Perron: allemaal onvoltooide werken die uitgever en schrijver Peter Nijssen inspireerden tot zijn debuutroman De Onvoltooide

Nijssen wordt geboren in 1961 in Helden en groeit op in een cultuurminnend gezin. Hij speelt klassiek gitaar en in de plaatselijke fanfare bugel die hij later inwisselt voor de trompet.

Na zijn middelbare school studeert hij Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht en werkt hij tot halverwege de jaren negentig als publicist en literair journalist voor weekbladen als Vrij Nederland en HP/De Tijd. In 1995 krijgt hij tegelijkertijd een boekcontract en een baan als redacteur aangeboden bij De Arbeiderspers. Vier jaar later wordt hij er hoofdredacteur en in 2013 uitgever. Onder de schrijvers die hij begeleidt zijn Anna Enquist, Maarten 't Hart, Arthur Japin en Ilja Leonard Pfeijffer en ook de literaire serie Privé-domein viel lange tijd onder zijn fonds.

Daarnaast schrijft en vertaalt Nijssen ook literaire fictie en non-fictie. De roman waarvoor hij oorspronkelijk werd gecontracteerd is nog onvoltooid, ingehaald door een ander boek dat hij tijdens de eerste Corona-lockdown binnen acht weken schreef en vorige maand uitkwam: De Onvoltooide. Veel van de muziek die in dat boek een rol speelt is vanochtend te horen, maar ook de fanfaremuziek uit zijn jeugd en muziek die raakt aan andere literaire werken.