Fragment

Jan Geurt Gaarlandt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jan Geurt Gaarlandt

Jan Geurt Gaarlandt wordt in 1946 geboren in Rotterdam, nog altijd de enige stad waar hij zich thuis voelt. Studeerde Theologie en Nederlands aan de Universiteit van Leiden, en werd literair criticus voor De Volkskrant en Vrij Nederland.

Toen hij merkte dat hij te zure kritieken ging schrijven, stapte Gaarlandt over naar de andere kant van het boekenvak: hij werd uitgever. Dat uitgeverschap kwam in een stroomversnelling op het moment dat hij de dagboeken en brieven van een zekere Etty Hillesum in handen kreeg, en die onder de titel Het verstoorde leven in 1981 publiceerde. Sindsdien wordt Etty Hillesum over de hele wereld gelezen.

In 1986 richtte Gaarlandt samen met zijn vrouw Uitgeverij Balans op. Zestien jaar later verkocht hij het bedrijf om meer te gaan schrijven. Onder het pseudoniem Otto de Kat publiceerde hij bij Uitgeverij Van Oorschot zes romans, waarvan er vijf gebundeld zijn onder de titel De eeuw van Dudok. Vorig jaar verscheen zijn zesde roman: Freetown.

Zijn romans zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Zweeds. Vijf jaar geleden kocht hij samen met uitgever Plien van Albada uitgeverij Balans weer terug en zo is de boekencirkel rond.

Foto: Tessa Posthuma de Boer