Fragment

Mpho Tutu en Marceline van Furth

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mpho Tutu en Marceline van Furth

Mpho Tutu van Furth is priester, kunstenaar, schrijver, spreker en spiritueel begeleider. Zij is de dochter van Desmond Tutu, de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Zuid-Afrika. Zijn strijd tegen racisme en apartheid in dit land leverde hem de Nobelprijs voor de Vrede op. Mpho Tutu volgt zijn voetsporen en is een actief voorvechter van solidariteit en gelijkheid voor iedereen, ongeacht afkomst of geslacht. Ook zet ze zich in voor een schoner milieu. 

Haar vrouw Marceline Tutu van Furth is hoogleraar infectieziekten binnen het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Ze geeft naast de dagelijkse patiëntenzorg ook onderwijs, doet wetenschappelijk onderzoek naar onder meer hersenvliesontsteking, en zet zich wereldwijd in voor kinderrechten. 

Marceline en Mpho Tutu van Furth richten samen een e-mentoring platform op vóór vrouwen en dóór vrouwen: #ITOO. Via dit platform kan een  vrouw een geschikte mentor vinden die kan helpen op haar carrièrepad. Ook beheren ze samen de Tutu Teach Foundation, een stichting die de kansen van meisjes en vrouwen op de arbeidsmarkt wil vergroten.  

Mpho en Marceline wonen samen in Amstelveen. Zij hebben vier kinderen en twee kleinkinderen.