Fragment

Saskia Goldschmidt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Saskia Goldschmidt

Saskia Goldschmidt is geboren en getogen in Amsterdam en werkte 30 jaar lang als theaterdocent, jeugdtheatermaker en trainingsactrice. Ze ontwikkelde theaterprojecten voor kinderen en jongeren, in Nederland en op Curaçao. Tien jaar geleden debuteerde ze met het boek Verplicht gelukkig, portret van een familie, waarin ze de zoektocht naar haar Joodse familiegeschiedenis beschrijft en het effect van de kampervaringen op haar.

Na de succesvolle start van haar schrijverschap volgde snel achter elkaar drie andere boeken: De Hormoonfabriek, De Voddenkoningin en Schokland. Haar boeken zijn in diverse landen vertaald, De Hormoonfabriek stond op de Longlist van de Libris Literatuurprijs van Peter teNuyl, DE radioman van Hilversum, bewerkte het boek ism met Goldschmidt tot een hoorspel van 12,5 uur, een Franse producent werkt aan de verfilming en ook voor Schokland zijn filmplannen. Saskia probeerde al jaren om het kampdagboek van de eerste vrouw van haar vader, Renata Laqueur, opnieuw uit te geven, en vorige maand is er een prachtige uitgave van Dagboek uit Bergen-Belsen verschenen bij uitgeverij Meulenhoff. Goldschmidt bezorgde het boek en schreef er een voor- en nawoord voor.

Ze woont met haar man in Amsterdam, heeft twee volwassen kinderen en tot haar grote vreugde sinds twee jaar een kleindochter. In Noord-Groningen, midden in het aardbevingsgebied, het land van Ede Staal, huurt zij een huisje, aanvankelijk voor het verrichten van onderzoek voor Schoklandboek, maar vanwege de grote liefde voor dit gebied, het landschap, de ruimte en de eenzaamheid, huurt zij het nog altijd en schrijft daar nieuwe boeken.

Foto: Krijn Van Noordwijk