Fragment

Tania Kross

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tania Kross

In 1976 wordt Tania Kross geboren op Curaçao, ze vertrekt op haar 17e naar Nederland om zang te studeren aan het Utrechts Conservatorium. In het tweede jaar van haar studie wint ze de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent en in 2004 wordt ze tot verkozen ‘Rising Star’ door het Concertgebouw en tourt ze langs de grote concertzalen van de wereld, waaronder Carnegie Hall in New York.
Na haar afstuderen wordt Kross een veelgevraagd zangeres in grote operahuizen als de Hamburgische Statsoper, de Staatsopera Hannover en in 2007 bij de Staatsoper Stuttgart in de rol van Carmen. Een rol die ze een jaar later zou vertolken op het operafestival Glyndebourne. 

Bij het grote publiek wordt Kross bekend door haar deelname aan Wie is De Mol, het programma De Beste Zangers en vorig jaar nog in The Masked Singer dat ze won. I vanwege haar streven om klassieke muziek „zo dicht mogelijk bij een breder publiek te brengen”, ontving Kross in 2014 de Radio 4 prijs. Alles wat nu klassiek is, was vroeger pop, en daarom is pop ook de klassieke muziek van morgen, aldus Kross, haar productiebedrijf heet niet voor niets kross over.
In die lijn maakte ze ook haar muzikale theaterprogramma Van Mozart tot Madonna waarmee ze tot voor kort tourde door theaters in Nederland.