Fragment

Calliope Tsoupaki

  1. Fragmentenchevron right
  2. Calliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki wordt geboren in 1963 in Piraeus, in Griekenland en studeert piano en muziektheorie aan het Hellinikon Conservatorium in Athene, maar verhuist op haar 25e naar Nederland om haar studie voort te zetten bij Louis Andriessen en vestigt zich na de studie definitief hier als componist.

Inmiddels heeft ze meer dan 100 composities op haar naam staan en worden haar werken zowel in Europa als in de Verenigde Staten uitgevoerd in de grote concertzalen en op internationale muziekfestivals en is Tsoupaki een van de gezichtsbepalende componisten van het Nederlandse muziekleven.Maatschappelijke thema’s schuwt ze daarbij niet, zo schreef ze Fortress Europe naar aanleiding van de vluchtelingencrisis.

Tsoupaki gebruikt in haar composities elementen uit oude én hedendaagse muziek en de muziek van Griekenland en het Midden-Oosten. Haar streven is de essentie zo eenvoudig en helder mogelijk uit te drukken. Tsoupaki leidt ook nieuwe componisten op: sinds 2007 is ze docent compositie aan het Koninklijk Conservatorium.
In 2018 werd ze benoemd tot componist des Vaderlands en sindsdien schreef ze al tien composities, waarvan de nieuwste, Thin Air, vandaag in verschillende uitvoeringen live te horen is hier op NPO Radio 4.