Fragment

Erik Stotijn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Erik Stotijn

Erik Stotijn, geboren op 21 december 1955 in Den Haag, waar ik ruim vijftig jaar gewoond en gewerkt heb. Dit betekent dat ik nu 66 jaar oud ben en op weg naar mijn pensionering eind 2022. En natuurlijk ben ik telg van de in klassiek muziekland bekende Stotijn familie. Na mijn middelbare school heb ik hoofdvak piano en schoolmuziek gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium voor muziek in Den Haag, o.a. bij Gerard Hengeveld. Voor mijn militaire dienstplicht was ik in de Bernhardkazerne in Amersfoort gelegerd en kwam ik aldaar muzikaal in actie voor het Trompetterkorps der Cavalerie. Vervolgens heb ik andere keuzes gemaakt in mijn arbeidsleven. Na tien jaar in de bekende Haagse muziekhandel Albersen Muziek gewerkt te hebben, heb ik tussen mijn 30ste en 45ste jaar een eigen concertmanagementbureau geleid onder de naam ‘Stotijn Music Events’. Naast de organisatie van klassieke gitaarconcertseries in Den Haag en Rotterdam, heb ik mij daar vooral beziggehouden met wereldmuziek.

Tussen 2000 en 2013 brak er een periode aan van diverse managementfuncties. Eerst was daar het adjunct- en later interim directeurschap van het Centrum voor Amateurkunst in Den Haag, gevolgd door een managementfunctie bij Stichting Culturalis Den Haag. Tussen 2010 en 2013 was ik teamleider van SpektAKel, het servicepunt amateurkunst in Apeldoorn.

In 2013 kwam mij te ore dat er in Nunspeet een nieuw museum in aanbouw was en men op zoek was naar een directeur. Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet is in november 2014 geopend en bestaat inmiddels bijna zeven jaar en staat inmiddels nationaal op de kaart. Ik ben een jaar voor de opening als kwartiermaker en museumdirecteur aan de slag gegaan in dit fraaie particuliere kunstmuseum, dat Hollands impressionisme toont in de tijdsperiode 1880-1950, toen Nunspeet een ware kunstenaarskolonie was. Ik beschouw de functie van museumdirecteur van het Noord-Veluws Museum als de kers op de taart van mijn actieve arbeidsleven!

In mijn vrije tijd ben ik nog actief in de jazzmuziek en beschouw ik het maken van (klassieke) radioprogramma’s als een van mijn belangrijkste liefhebberijen.