Fragment

Piet Gerbrandy

  1. Fragmentenchevron right
  2. Piet Gerbrandy

Maart is een bewogen maand voor schrijver en wetenschapper Piet Gerbrandy. Zijn dichtbundel Ontbinding kreeg afgelopen week een plek op de shortlist van de Grote Poëzie Prijs. En hij zal toetreden tot de Akademie van Kunsten, een instituut dat het debat aanzwengelt over de waarde van kunst voor onze samenleving.

Piet Gerbrandy wordt in 1958 geboren in Den Haag. Gerbrandy studeert klassieke talen in Leiden en gaat daarin lesgeven, de laatste zestien jaar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vertaalt ook middeleeuwse literatuur, zoals onlangs het 12de-eeuwse scheppingsverhaal De kosmos geschreven van Bernard Silvestris.

Gerbrandy wint tal van prijzen voor zijn dichtbundels en essays, waarin muziek dikwijls even om de hoek komt kijken. In zijn boek Grondwater beschrijft hij de essentiële eigenschap van dichtkunst als iets muzikaals: ‘de oproep om mee te bewegen, de rituele handeling van verklanking te voltrekken, de stem, adem en hartslag van de poëzie over te nemen.’ Zijn liefde voor muziek komt verder tot uiting in zijn samenwerking met de componist Chiel Meijering, die zal leiden tot de opera Who is afraid of Orfeo?