Fragment

Boris van der Ham

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boris van der Ham

Oud-politicus, bestuurder, acteur en zanger Boris van der Ham wordt in 1973 geboren in Amsterdam, groeit op in Nieuwkoop en speelt al op de middelbare school en daarbuiten graag toneel. Hij gaat dan ook naar de Toneelschool in Maastricht, waar hij in 1998 afstudeert. Bij gezelschappen als De Appel, Zuidelijk Toneel Hollandia en Theater van het Oosten (het huidige Oostpool) speelt hij rollen als Banquo in MacBeth en Haimoon in Antigone van Sophocles. Tegelijkertijd is hij actief bij de Jonge Democraten, en in 2002 wordt hij voor D66 gekozen in de Tweede Kamer. Tien jaar lang is hij als Kamerlid onder andere woordvoerder cultuur, economische zaken en onderwijs, schrijft 10 initiatief-wetsvoorstellen en een grondwetswijziging, en wordt 2 keer met voorkeurstemmen herkozen. 

Na 10 jaar neemt hij afscheid van de Kamer om nieuwe wegen te verkennen, wordt voorzitter van het Humanistisch Verbond en bestuurder in de zorg bedrijfsleven en cultuur, om in 2016 ook een comeback te maken op de planken in de musical Ciske de Rat. Ook op televisie is hij geregeld te zien in series als Smeris en Flikken Rotterdam.

Dit jaar heeft Boris van der Ham een nieuwe kant van zichzelf ontwikkeld: die van zanger, van chansonnier. Twee maanden geleden kwam zijn CD Niemand dan Wij uit, met Nederlandstalige uit zijn jeugd, én eigen werk!


Foto: Marc Deurlo