Fragment

Matthijs van Nieuwkerk

  1. Fragmentenchevron right
  2. Matthijs van Nieuwkerk

“Hij is misschien wel de laatste talkshowhost die onvervangbaar was”, aldus de jury van de Ere Zilveren Nipkowschijf vorig jaar over presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Van Nieuwkerk, geboren in Amsterdam in 1960, begint zijn loopbaan als schrijvend journalist. Tijdens zijn studie Nederlands, die hij volgt aan de UvA, schrijft hij voor Het Parool over sport. Later interviewt hij ook schrijvers en wordt hij kunstredacteur; in 1996 wordt hij hoofdredacteur van de krant. Diezelfde periode is hij ook presentator van het radioprogramma Opium en richt hij samen met Henk Spaan voetbaltijdschrift Hard Gras op. Kortstondige uitstapjes volgen als eindredacteur bij de Amsterdamse tv-zender AT5 en netcoördinator van Nederland 3. Daarna gaat Van Nieuwkerk voor de schermen werken - met ongekend veel succes. Met programma’s als Holland Sport, dat hij met Wilfried de Jong maakt, De Wereld Draait Door en Top 2000 à Go-Go bereikt Van Nieuwkerk een groot publiek en sleept hij vele prijzen in de wacht, waaronder meerdere Zilveren Nipkowschijven, De Gouden Televizierring en de verkiezing tot Omroepman van het Jaar.

Van Nieuwkerks drang én vaardigheid om kunst en cultuur voor een groot publiek toegankelijk te maken worden geroemd. Nieuw gecomponeerde, actuele mini-opera’s, een studio-vullende Matthäus-uitvoering en de vier-en-een-halve minuut stilte (ofwel 4’33) van John Cage door Reinbert de Leeuw schreven volgens critici televisiegeschiedenis.

Vorig jaar stopte Van Nieuwkerk na 15 jaar met De Wereld Draait Door. Sindsdien schrijft hij voor De Volkskrant en maakt hij het wekelijkse zaterdagavondprogramma Matthijs Gaat Door - vanavond te zien op NPO1. Vanaf komende vrijdag is Van Nieuwkerk te zien in het vierluik Chansons! Daarin maakt hij samen met Rob Kemps - bekend van Snollebollekes en De Slimste Mens - door de straten van Parijs een zoektocht naar de verhalen achter het 'chanson’, misschien wel de grootste muzikale liefde van Van Nieuwkerk.