Fragment

Jaap Scholten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jaap Scholten

Schrijver Jaap Scholten wordt in 1963 geboren in Enschede, studeerde Industriële Vormgeving in Delft, maar brak die opleiding te elfder ure af om zich vol op het schrijverschap te storten.
Stof om te schrijven heeft Scholten genoeg in zijn directe omgeving: opgegroeid in families Scholten en Stork, die in de 19e eeuw aan de wieg van de Nederlandse industrie stonden, en in de 20ste eeuw uitzwermden over de hele wereld. In het boek Horizon City doet hij een deel van die geschiedenissen uit de doeken aan de hand van een koffer vol met foto’s, brieven en andere archivalia.
Scholten trouwt in 1992 met een half-Hongaarse, en samen stichtten ze een gezin met drie zonen - deels woonachtig in Amsterdam, deels in Hongarije. Een nieuwe wereld opent zich voor de schrijver Scholten, die hij ontvouwt in het boek Kameraad Baron - het verhaal van de tanende aristocratie van Transsylvanië.  
Vorige maand verscheen zijn nieuwste boek, de roman Suikerbastaard, waarin een op Scholten gelijkende hoofdpersoon op zoek gaat naar een buitenechtelijke tak van zijn familie in Ethiopië, die gesticht zou zijn in tijden dat machinefabriek Stork in die richting uitbreidde.