Fragment

Pieter van Os

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pieter van Os

Journalist en schrijver Pieter van Os wordt 1971 geboren in het Groningse Garnwerd, studeert Politieke Wetenschappen in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten, en gaat na die studie aan de slag bij Opium, destijds op Radio 1.
Al gauw gaat Van Os ook schrijven, voor weekblad De Groene Amsterdammer over kunst en politiek, en ook als Amerika-correspondent, vanuit Washington DC. Weer daarna wordt hij parlementair verslaggever voor NRC Handelsblad, waar hij ook enkele jaren als cultuurredacteur werkte.
Ondertussen schrijft Pieter van Os boeken: over de Amerikaanse jaren van Johan Cruyff, met zijn vader Henk van Os, over het geloof. Over de verstrengeling van politiek en media in Den Haag. Maar de meeste lof krijgt Pieter van Os voor zijn meest recente boek dat hij in Polen schreef: ‘Liever dier dan mens’. Een zoektocht in de krochten van de Europese geschiedenis, naar het spectaculaire overlevingsverhaal van één joodse vrouw, Mala Rivka Kizel. Het boek werd in juni van dit jaar bekroond met de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. 

Als kind speelde Pieter van Os hobo, tegenwoordig woont hij in Albanië als man van de Nederlandse ambassadeur, en werkt daar aan een volgend boek. Ook speelt hij weer hobo: duetten met zijn vioolspelende dochter.