Fragment

Renze Klamer en Fidan Ekiz

  1. Fragmentenchevron right
  2. Renze Klamer en Fidan Ekiz

Renze Klamer (12 mei, Rotterdam) is presentator van De Vooravond, de dagelijkse talkshow op de vroege avond van BNNVARA. In het programma ontvangt hij samen met co-host Fidan Ekiz actuele gasten uit de politiek, sport, muziek, cultuur en entertainment en voeren ze het gesprek van de dag.
Klamer werd geboren in Rotterdam en studeerde HBO Vrijetijdsmanagement in Breda. Via een stage komt hij terecht bij de EO, waar hij aanvankelijk gaat werken op de Marketing & Communicatie- afdeling. Na een screening blijkt onmiddellijk zijn talent als presentator, zowel op radio als televisie (Dit is de Nacht – NPO1, Langs de Lijn en Omstreken – Radio 1, Makkelijk Praten Achteraf – online, Op Weg naar de Passion – NPO1).
In 2018 stapt hij over naar BNNVARA waar hij begint als presentator van Na het Nieuws op NPO Start. Al gauw volgen programma’s als Op Weg naar het Lagerhuis en De Belbus van Kassa. In 2020 wordt hij de vaste presentator van het radioprogramma De Nieuws BV en mag hij zijn eigen format Laat op Vrijdag maken voor NPO 1. Ook wint hij de schaatsshow De IJzersterkste.

Fidan Ekiz (10 december, Rozenburg) is journalist en documentairemaker en bekend om haar scherpe pen en warme persoonlijkheid. Voor BNNVARA vormde ze samen met Jeroen Pauw een presentatieduo bij de talkshow Op1. Momenteel presenteert ze De Vooravond, de dagelijkse talkshow op de vroege avond.

Fidan is open en openminded en vindt haar weg in zowel multiculturele,  feministische en actuele thema’s als in luchtigere (vrouwen)onderwerpen. Ze combineert, kortom, het inhoudelijke graag met haar voorliefde voor lifestyle- en glamour.

Kritisch, humoristisch, goudeerlijk en kwetsbaar is ze over de actualiteit, maar ook over alles waar ze als mens, vrouw en moeder van een zoon mee wordt geconfronteerd.

Fidan werkte voor het Rotterdams Dagblad, RTL Nieuws en Pauw en Witteman, maar veel mensen zullen haar ook kennen als tafeldame bij DWDD. Ze schrijft columns voor het Algemeen Dagblad en Talkies Magazine en maakt een documentaireserie over vrouwengeschiedenis voor de VARA: Vrouw op Mars. Ook maakte ze een documentaire over (de verkiezingen in) Turkije.

Foto Renze Klamer: Natalia van der Zalm
Foto Fidan Ekiz: Ilja Keizer