Fragment

Otto Tausk

  1. Fragmentenchevron right
  2. Otto Tausk

Otto Tausk werd anderhalf jaar geleden de eerste chef-dirigent van het nieuwe fusieorkest in Phion. Vanaf half mei toert hij met dat ensemble en violist Maria Milstein een week lang door het oosten van het land. En tot die tijd dirigeert hij komend weekend aan de andere kant van de wereld zijn Canadese Vancouver Symphony Orchestra.  

Otto Tausk wordt in 1970 geboren in Utrecht. Zijn vader en moeder zijn geen musici, maar kunstzinnig wortels zijn er wel. Onder zijn voorouders in Wenen zit een beeldhouwer, een pianist en een schrijver. Grootvader Tausk verhuist naar Nederland en staat aan de basis van farmaceut Organon. 

Tausk groeit op in Bussum en vergezelt als kind zijn vioolleraar vaak naar de repetities van omroeporkesten. Na de middelbare school studeert hij in Utrecht onder meer viool en directie. Hij werkt eind jaren negentig vier jaar als assistent van Valery Gergiev bij het Rotterdams Philharmonisch. Op een dag komt de Rus niet opdagen en moet Tausk invallen. ‘Het was alsof ik - net in het bezit van mijn rijbewijs - de sleutels van een Ferrari in handen gedrukt kreeg’, zegt hij. 

Tausk werkt onder meer als chef van Holland Symfonia en het orkest en de opera in het Zwitserse Sankt Gallen. Hij werd in Nederland ook bekend als jurylid in het tv-programma Maestro. 

Momenteel heeft hij dus het Vancouver Symphony Orchestra en Phion onder zijn hoede. Behalve voor de klassieken wordt Tausk door veel grote orkesten uitgenodigd om nieuwe muziek in première te brengen. Afgelopen maand dirigeerde hij in New York en Keulen de nieuwe opera Upload van Michel van der Aa.