Fragment

Wouter Van Ransbeek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wouter Van Ransbeek

“Angst is eerder een groen dan een rood licht en moet als een wichelroede wordt gezien. Want onzekerheid is de basis waaruit nieuwe inzichten en nieuwe kennis ontstaan”, aldus Wouter Van Ransbeek, die vanavond als creative producer verantwoordelijk is voor Nederland op het Eurovisie Songfestival.Van Ransbeek wordt in 1977 geboren in Asse, België, en studeerde Bedrijfspsychologie en Politieke Wetenschappen in Gent. Op zijn 22e vertrekt hij naar Duitsland en mag zonder noemenswaardige theaterervaring werken als assistent van Gerard Mortier, op dat moment directeur van het kunstfestival Ruhrtriennale in Duitsland. Hij reist met hem de hele wereld over en krijgt de vrije hand. “Het was ongelofelijk, al was ik te jong om de finesses te leren. Ik was de schildknaap die nog ridder moest worden.”

Drie jaar later gaat van Ransbeek aan de slag in Wenen als programmeur bij de Wiener Festwochen en het internationale Theater der Welt-festival. Daar ontmoet hij regisseur Ivo van Hove, die hem vraagt om bij Toneelgroep Amsterdam te komen werken. Onder leiding van Van Ransbeek wordt er jong talent aangetrokken en wordt Toneelgroep Amsterdam internationaal een van de meest toonaangevende gezelschappen. Ze toeren over de hele wereld. In zijn laatste jaren leidt Van Ransbeek als directeur ook de fusering van de Stadsschouwburg met Toneelgroep Amsterdam tot Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Tijdens de Coronapandemie lanceert Van Ransbeek ook ITALive, waarmee niet alleen het vaste publiek wordt bediend, maar ook nieuw publiek over de hele wereld wordt bereikt met livestreams van de voorstellingen.

Daarnaast werkt Van Ransbeek de laatste jaren ook steeds meer als onafhankelijk producent, voor onder meer Wende Snijders, zangeres Froukje, regisseur Simon Stone en relatietherapeut Esther Perel. Zijn behoefte om ook buiten het theater en vooral interdisciplinair te werken én om toch weer het onzekere, het onbekende tegemoet te treden, doen hem in januari dit jaar besluiten om te stoppen bij ITA als creatief directeur en zelfstandig verder te gaan. Vrijwel direct vroeg S10 hem om haar te begeleiden als creative producer naar het Eurovisie Songfestival, waar ze Nederland representeert. Vanavond staat Van Ransbeek haar terzijde in de finale, vanavond te zien op NPO 1 bij AVROTROS en NOS. Maar vanochtend laat hij zijn favoriete klassieke muziek horen in Een Goedemorgen Met... Wouter van Ransbeek.

Beeld: Jitske Schols