Fragment

Berdien Stenberg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Berdien Stenberg

Maar weinig klassieke musici belanden in de hitlijsten van de popmuziek. Laat staan dat ze op nummer één belanden. Fluitist Berdien Stenberg lukte het.

Als Berdien Steunenberg wordt ze eind juli 1957 in Almelo geboren. Al vroeg ontdekt ze haar liefde voor kunst: voor het tekenen, voor het maken van toneelstukjes, en voor klassieke muziek. Het bespelen van een instrument hoort bij de opvoeding. Het wordt de dwarsfluit. Haar talent voert Stenberg naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Maar ze wil meer dan alleen in de grote concertzalen spelen, ze wil klassieke muziek breder verspreiden. En dus musiceert ze als studente ook op straat en groeit ze uit tot een cross-over artiest, nog voordat het woord bestaat.

Voorbeeld daarvan is haar beroemde album Rondo Russo, de gelijknamige single staat drie weken op nummer één in de poplijsten. Ze scoort hit na hit met haar klassieke bewerkingen, en speelt voor uitverkochte zalen op alle continenten.

In de loop van de jaren negentig neemt Stenberg gas terug. Ze laat ‘het gekkenhuis’ van de grote internationale tournees achter zich. Stenberg richt zich op de volgende generatie met workshops en zomerfluitkampen voor de jeugd. Ze werkt voor UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties en in Almere gaat Stenberg de gemeentepolitiek in. Ze wordt uiteindelijk zelfs wethouder, maar ze blijft ook bezig met muziek. Zo geeft ze fluitles en geeft haar vakmanschap door aan een nieuwe generatie van jonge fluitisten en met haar online cursus enthousiasmeert ze de blazers van de vele harmonieorkesten in Nederland.