Fragment

Jaap Goudsmit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jaap Goudsmit

Viroloog en schrijver Jaap Goudsmit wordt in 1951 geboren in Amsterdam, doorloopt daar het Vossius Gymnasium, en studeert cum laude af in de Geneeskunde aan het AMC. In 2001 werd Goudsmit wetenschappelijk directeur van het vaccin-bedrijf Crucell. Daar stond hij aan de wieg van een Ebola-vaccin dat nu in Afrika wordt gebruikt om de ziekte te bestrijden, én een AIDS vaccin, waarvan we in een paar jaar weten of het tegen de ziekte beschermt.

Tegenwoordig is Goudsmit hoogleraar aan Harvard in Boston waar hij bestudeert waarom ouderen zo slecht tegen virusinfecties bestand zijn, incluis het coronavirus, en dezer dagen is hij een autoriteit op de te volgen strategie in het terugdringen van het corona-virus. Naast al deze indrukwekkende academische successen vindt Goudsmit ook nog de tijd om te schrijven: meer populairwetenschappelijke boeken over zijn vak, maar ook oversterfelijkheid, en de afwendbaarheid van ziekte.

Begin deze maand nog verscheen bij Uitgeverij Pluim het boek ‘Wie herdenken wij op 4mei?’, waarvan Goudsmit medesamensteller is.