Fragment

Gabi van Driem

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gabi van Driem

Gabi van Driem is in 1951 in Amsterdam geboren en getogen in een muzikaal gezin. Toch gaat ze Rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam, en al tijdens die studie was Van Driem een van de oprichtsters van de rechtswinkel.

Van Driem vestigt zich begin jaren 80 als eerste als feministische advocaat. Ze brengt grensverleggende rechtspraak op haar naam: de vrouwelijke KLM-purser die gelijke betaling aan die van haar mannelijke collega’s eiste, de straatverbod-jurisprudentie, en de gedwongen aids-test-zaak. Al in de tachtiger jaren was zij betrokken bij zaken voor slachtoffers van seksueel geweld en misbruik, incest en seksuele intimidatie op het werk. Nog steeds is haar specialisatie #metoo-zaken.


In 1981 verscheen haar eerste boek ‘In Haar Recht’, maar ze schrijft ook twee romans: In 1999 debuteert Van Driem met ‘Het Laatste Woord’ en zes jaar later komt haar tweede roman 'Schaduwleven' uit. In 1990 wint Van Driem de Harriet Freezerring, en in 1998 werd zij door het weekblad Elsevier uitgeroepen tot een der 50 belangrijkste vrouwen van deze eeuw. In 2004 volgt de Aletta Jacobsprijs voor haar grensverleggende werk als advocaat.

Bekijk de speellijst hier!