Fragment

Pieter Perquin

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pieter Perquin

Componist/producer Perquisite - echte naam Pieter Perquin - werd in 1982 geboren in Amsterdam, speelt vanaf zijn achtste cello, en komt al op jonge leeftijd in aanraking met allerlei verschillende muziek-stromingen; van klassiek tot sixties tot hiphop en jazz. Vanaf zijn veertiende begint hij beats te maken en in 2001 richt hij zijn eigen label Unexpected Records op. Daarop brengt hij datzelfde jaar nog zijn eerste plaat uit, de Outta Nowhere EP.

Na nog twee EP's uitgebracht te hebben, begint Perquisite in 2004 intensief samen te werken met rapper/vocalist Pete Philly in het duo Pete Philly & Perquisite. Ze brengen twee studio-albums uit, Mindstate (2005) en Mystery Repeats (2007), en slepen meerdere prijzen in de wacht waaronder de prestigieuze Amsterdam prijs voor de Kunst en de Zilveren Harp en worden meerdere malen genomineerd voor de 3FM Awards, Edisons Pop en MTV European Music Awards.

In 2015 begint Perquisite een samenwerking met de Surinaamse singer-songwriter Jeangu Macrooy die op dat moment net naar Nederland is verhuisd. Begin 2020 wordt aangekondigd dat Jeangu Macrooy de Nederlandse afgevaardigde wordt voor het Eurovisie Songfestival. Diens geselecteerde nummer ‘Grow’, gearrangeerd en geproduceerd door Perquisite, wordt uitgebracht in maart 2020. Vanwege de Corona-crisis gaat het Songfestival helaas niet door, maar gelukkig mag Jeangu Nederland alsnog vertegenwoordigen in 2021. Het nieuwe nummer 'Birth Of A New Age', dat precies een jaar later uitkomt op 4 maart 2021, werd geschreven en geproduceerd door Jeangu Macrooy en Perquisite en zal op 22 mei klinken in de finale van het Songfestival in Ahoy, Rotterdam.

Naast zijn eigen werk en producties voor anderen is Perquisite ook actief als filmcomponist en richtte hij samen met een groep nieuwe generatie muzikanten de Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten (BAM!) op.

Foto: Rinse Fokkema