Fragment

René Seghers

  1. Fragmentenchevron right
  2. René Seghers

Schrijver, muziekjournalist en -recensent René Seghers ontwikkelde zich aan de Universiteit van Amsterdam tot gepassioneerd muziekfilosoof en kunstbeschouwer. Zijn studie Filosofie rondde Seghers af met een scriptie over de relatie tussen Friedrich Nietzsche en Richard Wagner, waarin hij tot de gewaagde conclusie komt dat Nietzsche als filosoof eigenlijk een Wagner-epigoon was. Seghers zocht het avontuur. Eerst op de kunstacademie, daarna op reis, van Ierland tot Japan. 

Als muziekpublicist begon Seghers te schrijven voor De Groene Amsterdammer en het tijdschrift Luister, en als kunstspecialist is hij verbonden aan het tijdschrift Villa d’Arte. 

Toen volgden de boeken: in 2008 de Amerikaanse biografie van de Italiaanse tenor Franco Corelli, daarna volgde een Nederlandstalige biografie van chansonnier en zeezeiler Jacques Brel, en het jubileumboek van het Vocalistenconcours in Den Bosch. Dertig jaar lang werkte hij bovendien aan een nog ongepubliceerde biografie van de eerste Tosca, Hariclea Darclée. 

Twaalf jaar geleden raakte Seghers gegrepen door de geheimzinnige geschiedenis van Nederlandse en Vlaamse opera’s. Het eerste deel van zijn vijfdelige handboek over Nederlandse opera’s in de barokperiode is inmiddels af, en volgend jaar moet het verschijnen. Op 2 augustus organiseert Seghers een concert met ruim dertig onbekende hoogtepunten uit dat eerste deel, zoals onbekende opera's van Beethoven en van Vondel, de verloren gewaande eerste Friese opera, en een werk van de eerste Haarlemmer die ooit een operapersonage op de Maan zette.