Fragment

Louise Fresco

  1. Fragmentenchevron right
  2. Louise Fresco

Louise Ottilie Fresco wordt in 1952 geboren in Meppel, groeit op in Brussel en studeert Landbouwwetenschappen in Wageningen, waar ze in 1986 ook in promoveert. In de jaren 70 al werkt Fresco voor de Verenigde Naties in Papoea-Nieuw-Guinea en Zaïre. Veldwerk in meer dan 60 landen combineert ze sindsdien met een academische carrière in onder andere Wageningen, Amsterdam en Stanford, met bestuurswerk, én met het schrijven van columns en romans.

Zo verschijnt in 2003 het boek De Kosmopolieten, het eerste van een trilogie. Als Fresco in 2006 haar functie als adjunct-Directeur-Generaal bij de VN-voedsel- en landbouworganisatie F.A.O. in Rome neerlegt, vinden haar ervaringen hun weerslag in de roman De Utopisten. Ook in het laatste deel van de trilogie, De Idealisten, dat vorig jaar verscheen, staat engagement centraal.

Naast haar werk voor de Wageningen University and Research en tal van andere universiteiten schrijft Louise Fresco een tweewekelijkse column in NRC, is ze lid van de redactieraad van literair Tijdschrift De Gids, en toen vorig jaar haar termijn als bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest erop zat, trad ze niet lang daarna toe aan het bestuur van het Nationale Opera en Ballet Fonds.

Foto: Jeroen Hofman