Fragment

Andreas Scholl

  1. Fragmentenchevron right
  2. Andreas Scholl

De Duitser Andreas Scholl behoort als countertenor al zo’n twee decennia tot de wereldtop. Hij wordt geboren in 1967 in het wijndorp Kiedrich, in het Rijndal ten zuiden van Wiesbaden. Zijn ouders zingen er in de middeleeuwse Valentinus-kerk, en daar begint ook de muzikale loopbaan van de kleine Andreas. Hij wordt ingewijd in het Gregoriaanse gezang in het jongenskoor. Vlak voor het eindexamen van de middelbare school mag de 18-jarige Scholl meespelen in beroemde verfilming van Umberto Eco’s roman The Name of the Rose, met Sean Connory in de hoofdrol. De opnamen ervan vinden plaats drie kilometer buiten Kiedrich in de abdij van Eberbach. Scholl krijgt een figurantenrol als jonge eerstejaars monnik.

Na zijn studie oude muziek in het Zwitserse Bazel groeit hij vanaf de jaren negentig uit tot een veelgevraagd countertenor. Hij blinkt uit in oratoria en cantates van Bach, maar straalt ook in barokopera’s van Händel. De laatste jaren richt hij zich vooral op volksmuziek: oude en moderne.

Volksliederen vormen het hart van zijn nieuwe album en recital The Twilight People, die hij maakte met zijn vrouw, de pianiste Tamar Halperin. Donderdag 14 januari zijn beiden met dat programma te horen en te zien in het Amsterdamse Concertgebouw.