Fragment

Marcia Luyten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Marcia Luyten

Dit voorjaar verscheen het eerste deel - Moederland - van haar Maxima-biografie, over de Argentijnse jeugdjaren van onze koningin. Inmiddels schrijft Luyten aan het tweede boek, waarin Nederland een belangrijke rol zal spelen.
Marcia Luyten wordt geboren in 1971 in het Zuid-Limburgse dorp Wijnandsrade. Ze studeert in Maastricht Cultuur- en Wetenschapsstudies en Economie, waarna ze aan het Haagse Instituut Clingendael de leergang Buitenlandse Betrekkingen volgt.
‘Vroeger zag ik een baan als directeur van de Amsterdamse Stadschouwburg als hoogst haalbare, maar tijdens mijn studie ben ik afgeslagen richting politiek’, zegt ze later in een interview. In het diplomatenklasje ontmoet ze haar man Jeroen de Lange, met wie ze meegaat naar Oeganda en Rwanda. Hij werkt daar als diplomaat en econoom bij de Wereldbank, en Luyten wordt Afrika-correspondent voor Het Parool en NRC Handelsblad. Ze schrijft een drietal boeken over Afrika.
In 2010 keren Luyten en haar gezin vanuit de Oegandese hoofdstad Kampala terug naar Nederland. Ze wordt onder meer presentator van Buitenhof en Met het oog op morgen. Ze schrijft de bestseller Het geluk van Limburg over de mijnstreek waar ze is geboren. En nu is er dus het eerste deel van de Maxima-biografie. Onder één muzikale naam komt Luyten dan ook niet uit: die van Astor Piazzolla.