Fragment

Frank van Vree

  1. Fragmentenchevron right
  2. Frank van Vree

In 1954 werd Frank van Vree geboren in het Brabantse Cuijk en Sint Agatha; hij studeerde Geschiedenis en Wijsbegeerte in Groningen en promoveerde in Leiden op een onderzoek naar opinievorming in de jaren ’30. Aan de UvA was hij Hoofddocent cultuurgeschiedenis en later Hoogleraar Mediastudies, weer later ook als decaan van de faculteit Geesteswetenschappen.

De Tweede Wereldoorlog heeft altijd een prominente plek gehouden in het werk van Van Vree. Zo publiceerde hij in 1995 het boek In de Schaduw van Auschwitz, over de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In 2016 werd Van Vree directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, dat direct na de oorlog werd opgericht als RIOD en van 1945 tot 1979 door Loe de Jong werd geleid.

Als directeur geeft Van Vree leiding aan een instituut dat niet alleen de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust bestudeert, maar steeds meer onderzoek, debat en activiteiten organiseert rond oorlog, conflict en genocide in de 20ste en 21ste eeuw.