Fragment

Els Kloek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Els Kloek

Els Kloek groeide op in Leiden en ging in 1971 geschiedenis studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In haar studietijd was ze onder meer betrokken bij acties om aandacht te vragen voor vrouwen in de geschiedenis. Na haar afstuderen is ze jarenlang docent geweest aan de Universiteit Utrecht. Ook daar hield ze zich vooral bezig met vrouwengeschiedenis. Sinds 2003 geeft Els Kloek leiding aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Bij het grote publiek brak ze in 2013 door toen deze website in boekvorm uitkwam. De titel: 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Tegelijk was er een gelijknamige tentoonstelling in de UB. Boek en tentoonstelling werden alom geprezen. In 2014 vestigde ze zich als zelfstandige ondernemer om te werken aan een vervolgdeel: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Dat kwam uit in 2018. Opnieuw met een gelijknamige tentoonstelling en opnieuw ontworpen door Irma Boom. Beide boeken zijn voor een groot deel gefinancierd met crowdfunding.

Eerder deze maand verscheen haar bundel Vrouwen en kinderen eerst, ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis, die in oktober van start gaat en dit jaar in het teken staat van het thema Zij/Hij.
Foto: Monique Kooijmans

Bekijk hier de speellijst van de uitzending.

{image path="images/2019/09/115113f530.png"}