Fragment

Martine Gosselink

  1. Fragmentenchevron right
  2. Martine Gosselink

Martine Gosselink wordt in 1969 geboren in Utrecht, en gaat naar school bij de Brabantse paters van Bernrode in Heeswijk. Na haar eindexamen gaat ze naar Amsterdam, om Kunstgeschiedenis te studeren, naast een studie Geschiedenis in Leiden.


Ze studeert af bij Rembrandtkenner Ernst van de Wetering, en daarna staat ze aan de wieg van cultureel collectief De Nieuwe Collectie, dat alles aanbiedt wat er maar komt kijken bij het organiseren van tentoonstellingen. Daarnaast begint ze de site atlasofmutualheritage.nl, de oudste en nog steeds bestaande historische database van ons land, met kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van plaatsen die gerelateerd zijn aan de VOC en WIC.


In 2009 wordt Martine Gosselink Hoofd Geschiedenis bij het Rijksmuseum, en is verantwoordelijk voor de historische inbedding van het museum en toonaangevende tentoonstellingen als Goede Hoop en 80 jaar oorlog. Bij al deze initiatieven weet Gosselink de moeilijke vragen te adresseren of het verleden met trots, met schaamte of juist met nieuwsgierigheid en leergierigheid benaderd moet worden.


Op 1 april begon Gosselink als directeur bij het Mauritshuis in Den Haag, moest noodgedwongen nog 2 maanden de deuren gesloten houden, maar begin deze maand kon ze dan werkelijk tussen ‘haar’ publiek door het museum banjeren.