Fragment

Culinaire Kerstklanken: Nagerecht - IJs met chocola & koffiekruim

  1. Fragmentenchevron right
  2. Culinaire Kerstklanken: Nagerecht - IJs met chocola & koffiekruim

Eten en muziek, het is een uitgelezen combinatie - zeker met kerst. Daarom deze hele week in De Muziekfabriek inspiratie voor de lekkerste muzikale recepten, verteld door culinair historica Charlotte Kleyn.

Gefrustreerd zingt de dienstmeid in Mozart's opera Cosí fan Tutte dat ze ook weleens de chocolade wil proeven die ze altijd voor haar bazin moet klaarmaken. Als ze er toch stiekem van proeft, is haar mening duidelijk: 'Verrukkelijk!’ Gelijk heeft ze.

Ingrediënten (4 personen):
- 25 gram boter
- 25 gram suiker
- 50 gram bloem
- 2 theelepels gemalen koffie
- snuf zout 
- 50 gram extra pure chocolade (minimaal 70%)
- 500 ml vanille-ijs
- fleur de sel

Bereiding:
Wrijf de boter, suiker, bloem, koffie en een snuf zout met je vingertoppen tot kruimeldeeg. Bak 10 minuten al omscheppend in een droge koekenpan tot het kruim goudbruin is. Bewaar eventueel tot gebruik in een afgesloten bakje. Breek de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie (in een pannetje boven een pan kokend water) of in de magnetron. Verdeel het koffiekruim over vier borden. Leg er een bol ijs bovenop. Giet de vloeibare chocolade met een lepel over het ijs, het liefst in een zigzagpatroon (dan krijg je lekkere knapperige stukjes chocola). Bestrooi met een paar korreltjes zout.