Fragment

Epische Filmmuziek | 2010-2020

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 2010-2020

In De Klassieken gaan we op reis door de geschiedenis van de Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. Vandaag zijn we aanbeland in de jaren '10: 2010-2020. Het decennium waarin ledlampen binnenshuis en op straat de gloeilampen vervangen en het ‘contactloos betalen’ steeds vaker wordt gebruikt. Het decennium waarin streamingsdiensten de markt veroveren, het enorm populaire programma Heel Holland Bakt op televisie wordt uitgezonden en de musical Soldaat van Oranje voor het eerst wordt opgevoerd. En het decennium van films als La La Land, The King’s Speech, 12 Years a Slave én natuurlijk de films Black Swan, Lincoln & The Hobbit-trilogie!

I’m Not A Warrior, I’m A Hobbit

Zes iconische films gebaseerd op de boeken van Tolkien: The Lord of the Rings-trilogie & The Hobbit-trilogie. De films spelen zich af in de wereld van Midden-aarde, en gaan over de hobbit ‘Bilbo Baggins’. Hobbits vormen een vredelievend volk dat in de Gouw woont. Ze kunnen ongeveer een meter lang worden. In The Hobbit-films gaat Bilbo samen met tovenaar Gandalf en dertien Dwergen op avontuur om een schat terug te winnen die de draak Smaug van de Dwergen gestolen heeft. Tijdens de tocht vindt Bilbo een ring, die later in The Lord of the Rings een grote rol zal gaan spelen. Het lukt hen uiteindelijk om de draak Smaug te verslaan en de schat te veroveren.

De muziek bij de films is geschreven door de Canadese componist Howard Shore, wiens bekendheid door zijn muziek voor The Lord of the Rings films een enorme vlucht heeft genomen. In zijn soundtrack voor The Hobbit hanteert hij dezelfde stijl. Meerdere thema's die hij oorspronkelijk schreef voor de Lord of the Rings komen in The Hobbit weer terug. En natuurlijk prachtige nieuwe melodieën die voor velen niet weg te denken zijn uit de filmmuziekgeschiedenis en daarom ook niet mag ontbreken in deze Epische Filmmuziek Tijdlijn.

Selma van Dijk liet een selectie uit de soundtrack van The Hobbit horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug: 

De hele Epische Filmmuziek-tijdlijn kun je vinden via npoklassiek.nl/epischefilmmuziek. Luister aanstaande vrijdag mee naar de Filmmuziek Top 100 van 08:00-18:00 uur op NPO Klassiek.