Fragment

Live @ De Klassieken: Rimsky-Korsakov Trio

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Rimsky-Korsakov Trio

Het Rimsky-Korsakov Trio uit Sint-Petersburg verenigt al het goede van de inmiddels gevestigde generatie van Russische dertigers. Het trio laat daarbij horen hoe het pianotrio in de negentiende eeuw tot wasdom kwam in de werken van Beethoven en Mendelssohn.

Het Russische Rimsky-Korsakov Trio werd dit jaar opgericht om de grote en geliefde Russische componist, muziekpedagoog en dirigent Nikolay Rimsky-Korsakov (1844-1908) te eren. Dit trio wordt gevormd door Andrey Baranov, Alexey Zhilin en Inga Dzekster, die allen afstudeerden aan het conservatorium van Sint-Petersburg, vernoemd naar Rimsky-Korsakov én alumni van International Holland Music Sessions. Twee van hen doceren al vele jaren aan het conservatorium. Sinds jonge leeftijd werkten en musiceerden zij samen en waren zij te gast op vele podia over de wereld. Op donderdag 23 september waren ze te gast in De Klassieken op NPO Radio 4 (zie onderstaande video's).

De musici van het Rimsky-Korsakov Trio zijn, pianiste Inga Dzektser, violist Andrey Baranov en cellist Alexey Zhilin, ook als solist zeer gewaardeerd. Zo won Andrey Baranov in 2012 nog de prestigieuze Koningin Elizabeth wedstrijd in Brussel, is Alexey Zhilin aanvoerder van de celli in het orkest van Teodor Currentzis en werd Inga Dzektser in 2011 uitgeroepen tot de beste begeleider bij de Tsjaikovski Competitie in Moskou. Gezamenlijk stijgen zij, gevoed door hun liefde voor de kamermuziek, naar grote hoogten en toveren zij het podium tijdelijk om tot een eldorado voor pianotrio liefhebbers.

Felix Mendelssohn-Bartholdy
Pianotrio nr.1, op.49 in d kl.t. - deel I, "Molto allegro ed agitato"

Felix Mendelssohn-Bartholdy
Pianotrio nr1, op.49 in d kl.t. - deel II "Andante con moto tranquillo"