Fragment

Live @ De Klassieken: Dudok Quartet Amsterdam

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Dudok Quartet Amsterdam

Op 4 augustus 2022 was het Dudok Quartet Amsterdam te gast in De Klassieken op NPO Radio 4 in het kader van het festival Via Musica

De vijftiende editie van festival Via Musica, dat van 4 t/m 7 augustus 2022 door heel Flevoland (inclusief Noordoostpolder) wordt gehouden, heeft als thema Dwarsdenken in muziek en staat in het teken van Erasmus, dwarsdenker pur sang. Het festival omvat vijftien concerten en voorstellingen met optredens van onder meer het Dudok Quartet, vocaal ensemble Cappella Pratensis, het Apollo Ensemble samen met de Noorse sopraan Siri Karoline Thornhill en pianist Tobias Borsboom samen met voordrachtskunstenaar Simon Mulder. Behalve muziek programmeert Via Musica ook film, beeldende kunst en theater.

Het Dudok Quartet speelde een deel van hun repertoire live in De Klassieken: Josquin Desprez, Mauricio Kagel én Ludwig van Beethoven. 

Josquin Desprez - Mille Regretz (Arr. David Faber)

“Het eerste strijkkwartet van Mauricio Kagel hebben we zelfs nog nooit eerder gespeeld”, aldus David Faber, cellist. “Deze Argentijns-Duitse componist, tevens dirigent en regisseur, ontving in 1998 de Erasmusprijs voor de manier waarop zijn muziek de vaste luistergewoontes tart. We moeten niet alles zomaar voor lief nemen, was zijn motto. Het werk dat wij spelen is tevens een soort mini- theatervoorstelling over een strijkkwartet. De partituur staat vol aanwijzingen over wanneer we op moeten komen, op welke stoel we moeten gaan zitten, naar wie we moeten kijken, hoeveel breinaalden we tussen de snaren moeten steken en wanneer de xylofoon weer ingepakt kan worden.”

Mauricio Kagel - Selectie uit Strijkkwartet nr. 1

Op het programma staat ook het Strijkkwartet in e-klein Opus 59 nr. 2 van Beethoven. Faber: “Dit werk ademt de geest van de Verlichting: de kracht van de menselijke geest, het humanisme en de vrije wil krijgen met een revolutionair gebaar gestalte. Het voelt alsof Beethoven met dit strijkkwartet de ideeën van Erasmus een nieuwe impuls heeft willen geven.”

Ludwig van Beethoven - Selectie uit Strijkkwartet nr.8, op.59 nr.2 in e kl.t., "Razumovsky" - deel III "Allegretto"

Luister het gehele item inclusief interviews hier terug: