Fragment

Epische Filmmuziek | 1980-1990

  1. Fragmentenchevron right
  2. Epische Filmmuziek | 1980-1990

In De Klassieken gaan we op reis door de geschiedenis van de Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. 1980-1990: het decennium waarin de eerste hogesnelheidstrein, de TGV gaat rijden, en de commerciële televisie mét reclames zijn intrede doet. Het decennium waarin allemaal nieuwe technologische snufjes op de markt komen, zoals de eerste computers voor particulieren, de autotelefoon, de faxmachine en de walkman. En het is het decennium van de grote blockbuster films, als Star Wars en Indiana Jones.

Glory

Deze film 'Glory' van Kevin Jarre uit 1989 gaat over de Amerikaanse burgeroorlog. Kevin Jarre's inspiratie voor het schrijven van de film kwam van het bekijken van een oorlogsmonument voor kolonel Shaw en zijn 54e regiment, de eerste militaire eenheid van het Amerikaanse leger dat volledig uit Afro-Amerikaanse manschappen bestond. Dit leidde tot een intrigerend scenario over racisme.

Kolonel Robert Gould Shaw krijgt het commando aangeboden over het eerste volledig Afro-Amerikaanse regiment van de Verenigde Staten. De soldaten en hun commandant moeten het racisme van hun mede-officieren overwinnen en daarnaast hun moed bewijzen op het slagveld. Kortom, een verhaal vol innemende personages, levendige actiescènes - die destijds een tikje brutaal waren, maar ons tegenwoordig nog steeds overrompelen - en een verhaal over de emancipatie van de gekleurde man: een thema dat helaas vandaag de dag nog net zo relevant is als in de jaren '80.

James Horner, die je ook zou kunnen kennen van films als 'Legends of the Fall', 'Zorro', 'Avatar' & het bekende lied My Heart Will Go On uit de 'Titanic', componeerde de muziek bij deze film. Hij mocht daar zelfs een Grammy voor in ontvangst nemen.

De hele Epische Filmmuziek-tijdlijn kun je vinden via npoklassiek.nl/epischefilmmuziek. En vergeet ook niet jouw stem uit te brengen voor de Filmmuziek Top 100!