Fragment

Live @ DKL: Maurice Lammerts "The Mazurki Project"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live @ DKL: Maurice Lammerts "The Mazurki Project"

Tijdens de lockdown hebben Jakko van der Heijden van Zefir Records en pianist Maurice Lammerts van Bueren zich gestort op The Mazurki Project, waarbij iedere week een nieuwe mazurka te beluisteren is op het gelijknamige ​YouTube-kanaal​​​. Op 16 september 2021 verschijnt de eerste mazurka online, na iets meer dan een jaar zal de serie compleet zijn. De opnamen zullen uiteindelijk integraal verschijnen in een digitale uitgave van Zefir Records. De uitgave wordt verdeeld over twee albums: het eerste album zal halverwege het project uitkomen, het tweede als het project voltooid is. Mazurki is het Poolse woord voor ‘mazurka’s’. De Poolse dansvorm in driedelige maat bereikte onder Chopins handen ongekende hoogten. Op donderdag 16 september komt Maurice dit project 'Mazurki' in De Klassieken lanceren! 

L1040322m 1

Maurice: ”Mijn hele pianoleven speel ik al mazurka’s. De plaat op bijgaande foto nam ik mee uit het ouderlijk huis. Zolang ik me kan herinneren hadden wij die plaat in het platenrek staan en regelmatig speelde Artur Rubinstein, voor mij nog altijd de grootste pianist aller tijden, deze meesterwerken van Chopin onze huiskamer in via de indrukwekkende staande boxen. Mijn ouders draaiden graag platen van Rubinstein, het liefst met werken van Chopin. En zo raakte ik niet alleen vertrouwd met de Steinway-klank van Rubinstein, maar ook met de mazurka’s. Toen ik 11 jaar was won ik mijn allereerste concours met een mazurka van Chopin. Sindsdien zijn de mazurka's niet meer weg te denken uit mijn muzikale leven.” 

Frédéric Chopin
Mazurka's voor piano (5), op.7 - nr.2 in a kl.t. & nr.3 in f kl.t.

Frédéric Chopin
Mazurka's voor piano (4), op.17 - nr.3 in Ab gr.t.

Iedere week een nieuwe opname van een Mazurka horen? Abonneer je dan (gratis) op het YouTube kanaal van The Mazurki Project!